Lav din egen avatar i Scratch – ny trend i 2020-2021

I juli var jeg med til Scratch konferencen for 2021, hvor jeg deltog i et oplæg omkring en af de nye trend blandt Scratchere, som især er eksploderet under pandemien: “Bring yourself into Scratch” – eller sagt på dansk, brug dig selv i dine projekter.

Børn laver projekter enten om dem selv eller hvor andre kan bruges deres projekter til fx. at lave en avatar eller et ikon til f.eks. et profilbillede. 

Lav en avatar - eksempler på projekter

Når man søger på”avatar maker” kommer der mange forskellige stilarter frem, så der burde være noget for enhver smag. 

Her kan du se eksempler på avatarer, som jeg har lavet i et par af disse projekter. Når du klikker på avataren, kommer du direkte hen til Scratch og kan selv lave din egen. Her har jeg forsøgt at komme så tæt på mig selv, som muligt.

Lav et billede til din profil (et ikon)

Lige nu har jeg faktisk valgt det første billede her, som et nyt profilbillede på scratch.mit.edu. Du kan se min profil her.

Se flere projekter, hvor du kan lave dit eget ikon.

Idé til en aktivitet i skolen : Brug Scratch som en intro til sociale fællesskaber

Da jeg begyndte at lege med avatarer og ikon-billeder fik jeg flere idéer til, hvordan Scratch-fællesskabet kan bruges til at introducere online fællesskaber med eleverne, inden de bliver gamle nok til at gå på Facebook. 

Scratch fællesskabet er et meget sikkert online forum, hvor børn fra hele verden kan dele deres projekter og kommentere på hinandens og dermed hjælpe andre med at lave endnu bedre projekter.

Det er oplagt at tage en snak om digital dannelse med f.eks. 5. og 6. klasses elever med Scratch som omdrejningspunkt, da det her kan være relevante snakke omkring online venner og fysiske venner og hvorfor at man f.eks. godt herinde kan være venner med børn man aldrig har mødt, men skal passe på – f.eks. på Facebook. Det kan også være en snak om dét at kommentere på en positiv konstruktiv måde og at der er forskel på mundtlig og skriftlig kommentarer mm. 

Og så kan man jo passende slutte af med at vise eleverne, hvordan de bliver venner med hinanden, deler deres projekter og laver deres eget profilbillede. 

 

Kirsten Dam Pedersen
Kirsten
Dam Pedersen

om mig

Jeg lærte Scratch at kende tilbage i 2012 og har siden været fascineret af både ScratchJr og Scratch. Jeg har undervist over 1500 børn og voksne og har skrevet to bøger i Scratchserien. Jeg holder workshops for private, biblioteker og andre institutioner og laver undervisningsforløb til elever, som kombinerer læsning, skrivning, programmering og samarbejde i forskellige fag.

Skriv en kommentar