Om Scratch på dansk


Kirsten Dam Pedersen, underviser & ejer af Scratch på dansk

Scratch på dansk som firma blev startet tilbage i 2017. Men jeg har både leget med og undervist i Scratch siden 2012. Jeg har igennem en del år været administrator for den danske oversættelse af Scratch. Ved siden af mit arbejde med firmaet arbejder jeg som skolebibliotekar og underviser på Munkekærskolen i Solrød Strand.

Igennem de sidste 12 år har jeg undervist over 2000 børn og voksne i ScratchJr og Scratch. Og det foregår både igennem mit firma, på Munkekærskolen og igennem Greve Kulturbase, hvor jeg har et ungdomsskolehold i programmering: “Kreativ kodning”.

Jeg har udgivet to bøger i Scratchserien sammen med Mie Nørgaard og Child Experience Design, hvor børn og barnlige sjæle får opskrifter på sjove projekter som f.eks. et syngende fødselsdagskort og en magisk ballonharpe.  

Jeg tager ud med mit firma i hele Danmark og omegn og holder workshops for børn og voksne, som gerne vil lære Scratch at kende eller blive inspireret til nye sjove projekter. Primært i skolerferier og weekender.

I Butikken kan du bestille en workshop, købe adgang til en workshop, købe et opskriftshæfte eller mine bøger.

Scratch-skolen kan du få adgang til et nyt vidensunivers, hvor både børn, forældre, lærere, bibliotekarer og andre interesserede kan udveksle idéer, hjælpe hinanden og tage online kurser.

Vil du se, hvad jeg laver lige nu? Følg firmaet på :

Hvorfor er programmering vigtigt?

Uanset hvilket job man får i dag vil der næsten altid indgå en eller anden form for teknologi og derfor er det vigtigt både at forstå teknologien og at være kritisk over for den og dens evt. begrænsninger. Når man lærer at programmere, lærer man hvad der ligger bag teknologier og kan derved bedre gennemskue dem.

What most schools don't teach - hvad mange skoler ikke lærer eleverne

Tilbage i 2013 lavede Code.org en video, hvor kendte amerikanere fortalte om nogle af de teknologier, som de bruger i deres jobs. Selvom den har nogle år på bagen, er den stadig meget aktuel og handler om at viden om programmering er den nye “superpower” – ikke fordi at alle skal være programmører, men fordi vi skal kunne forholde os til teknologierne, sætte spørgsmål ved dem, så de kan blive bedre med tiden.

Den lange udgave (9:22)
Den korte udgave (5:43)

Den gang jeg mødte Scratch for første gang.

I 2012 arbejdede jeg som børnebibliotekar på Sorø Bibliotek. En dag kom der en far forbi og spurgte, om vi ville være med til arrangere en Scratch dag i Sorø. Han havde hørt om Scratch fra en amerikansk kollega og han ville gerne være med til at udbrede det i Danmark. Han var rigtig glad for, at der nu var kommet en mulighed for at hans børn kunne bruge computeren til noget kreativt. Jeg sprang med på ideen og vi startede med en workshop for 25 børn, hvor jeg, min søn og en af hans børn underviste de andre. Det var en stor succes og jeg har været bidt af det lige siden.

Nogle episoder glemmer jeg aldrig

Scratch kan øge læselysten
Taknemmelig far: “Hvor var det godt, at du holdt den workshop, min søn har aldrig kunnet se idéen med at læse og nu er han i fuld gang med at øve sig, så han selv kan arbejde med sine projekter”

Seje projekter
Børn har mange ideer og der er altid sjovt at se, hvad de finder på at lave af projekter. I påsken 2019 holdt jeg en 2-dages-workshop, hvor to drenge brugte eftermiddagen og aftnen efter den 1. dag på at lave en tegnefilm om pirater, hvor der bl.a. indgik fortællerstemme, en snakke-bagvendt-maskine og tegninger. 

Børn med forskellige udfordringer kan også få noget ud af det
En dreng med Asperger var sammen med sin klasse på besøg på biblioteket. Han fangede lynhurtigt logikken og gik straks i gang med at eksperimentere med alle brikkerne.

En multihandikappet dreng lavede sammen med en hjælper et projekt, hvor han fik en flyvemaskine til at flyve frem og tilbage over skærmen og man smittedes af hans store begejstring.

Scratch er også for voksne
Tilbage i 2018 holdt jeg en workshop for børn og voksne. To mødre fik mulighed for at låne en computer og deltog på lige fod med deres børn og var endda måske endnu mere begejstrede.

Glæden ved at møde de samme børn igen og igen
Jeg har haft fornøjelsen af at holde workshops i Flensborg og omegn både på Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig og for Sydslesvigs Danske Ungdomsforeninger igennem de sidste par år.  Og hver gang har der været nogle børn med, som har været med til alle mine workshops i området. Sidste gang jeg var der (oktober 2020) blev en af deltagerne citeret i Flensborg Avis, og det handlede netop om, hvorfor han kommer igen, når han allerede kender Scratch i forvejen. Hans svar var: “Det er sjovt og man kan sagtens lære noget nyt, selvom man har været med før” Flensborg Avis, fredag den 9. oktober 2020. 

Børnene (og jeg) oplever et fællesskab, hvor vi lærer sammen – hver gang.